вівторок, 14 січня 2014 р.

відверті розмови і теплота кави

сьогодні у Іви була Віка.
Віка-це гарні спогади, смішки, безтурботна юність, шматочок минулого, яке вже не повернеш. Віка принесла з собою теплоту душі, яку ми розділили у горнятку кави. Іва швидко розтанула і стала відвертою.
Ми говорили про До. Говорили про його дорослішання, про його незрозумілість. Іва доводила, що увесь його пафос - це лиш дивна мішура, шкірка, яка закриває справжню сутність. До не такий. Іва чітко відчуває розрізненість між його зовнішнім та внутрішнім світом і дуже переймається, щоб один не проникнув у інший. Тому що Іва знає по собі - зіткнення двох світів призводить до конфлікту, конфлікту себе-у-собі. Найстрашнішого з усіх існуючих. Ми, правда, так і не дійшли до того, для кого призначена ця мішура і яку роль вона виконує у житті До. Але Іва впевнена - це лише данина чомусь. Це просто картинка, картика, що має приховувати дещо справжнє, дещо м*яке і трепетне. Картинка, що має виконувати функцію щита від зовнішніх подразників. Але Іві сумно, що До робить так. Іва втрачає його. Іві боляче.
***

Віка скоро виходить заміж. Ми увесь вечір говоримо про різні весільні деталі, обмінюємось думками. Говоримо про спільних знайомих, про сестричку До, про її близьке сватання. Іва мимоволі задумується про те, що все це вже було в її житті. Вона слухає Віку, як стара пенсіонерка, з висоти свого досвіду. І тут Іві стає якось спокійно. Люди будують сім*ї, народжують дітей, борються, спішать, люблять, сваряться, кіпішують. А Іва читає книги, проводить рукою по голові сина і думає про вічне. Іва пройшла усе це і більше ніколи такого не відчує. Це ніби споглядання фільму про чуже життя, яке нагадує чимось минуле. Іва усміхається і їй здається, що так і має бути. Що життя таке спокійне і врівноважене, без крутих поворотів, без кульмінацій і див - це те, до чого вона так прагла. Спокій. Спокій і тиша. Самотність і пустота. Великі істини, що ніколи не вмирають. Філософія і творчість. Усе це окутує Іву Велику, як тепле молоко хворе горло. 
***
Іва Маленька з*явилась дуже неочікувано.

Немає коментарів:

Дописати коментар